ERP yazılımları firmaların pek çok alanda ihtiyaçlarını karşılayan, firmaların kurumsal hafızasını oluşturan yapılardır.

Bu yazılımlar genel olarak paket halinde sunulduğu için firmaların bazı spesifik ihtiyaçlarını karşılamada eksik kalabilirler.

Spesifik ihtiyaçları karşılama ve firmanın genel işleyiş süreçlerini hızlandırma noktasında ERP ile entegre çalışabilen özelleştirilmiş üçüncü parti yazılımlar devreye girmektedir.

Üçüncü parti yazılımlar, ERP firması tarafından sunulabileceği gibi genel olarak bahsi geçen alanda uzmanlaşmış bağımsız yazılım firmaları tarafından sunulmaktadır.

ERP - üçüncü parti yazılımları entegrasyonunu sorunsuz bir şekilde kurgulayan firmalar, iş süreçlerini kolaylaştırmakla beraber hızlandırabilir böylece ciddi bir rekabet avantajı elde edebilirler.

Peki firmalar üçüncü parti yazılımlara yönelirken nelere dikkat etmelidir?

1. Kullanmakta olduğu ya da satın almayı planladığı ERP programı, üçüncü parti yazılımların erişimine açık olacak şekilde mi tasarlandı?

ERP programının entegrasyon kolaylığı ve verimliliği ne durumdadır bunun bilinmesi gerekir. Entegrasyon şartları ve hangi protokollerin kullanıldığına dair hızlıca ERP üreticisi firmadan bilgi alınabilir.

2. Üçüncü parti yazılımları sunan iş ortağının, hizmet sunduğu spesifik konu ile ilgili teorik bilgisi ne durumdadır?

Üçüncü parti yazılım sağlayıcıları, genel itibariyle spesifik alanlara kanalize olmuş ve bu alanlarda hem teorik hem de yazılımsal anlamda uzmanlaşmış firmalardır. İş ortaklığı, uzun soluklu olacağı için bu alanlarda karşılaşabileceğiniz sorunlarla ilgili daha önce tecrübe edinmiş, sizle aynı dili konuşabilen ve sizlere bu süreçte yol ortağı olacak firmalar olması önemlidir.

Bu noktada sizleri dinleyip anlayan ve sonrasında sizlere çözüm üretebilen bir iş ortağı olması gerekir.

3. Üçüncü parti yazılımları sunan iş ortağının, firmanın merkezde kullandığı ana ERP programı ile ilgili bilgi seviyesi nedir?

Potansiyel iş ortağınızın, kullandığınız ERP programının iyi bilmesi sizler için büyük bir avantajdır. ERP programında yapılan/yapılacak yazılımsal geliştirmeleri takip etmesi ve entegrasyonda sorun yaşanmaması adına kendi sundukları yazılım çözümünü de bu geliştirmelere uyumlandırması gerekir.

4. Hizmet alınacak iş ortağının, problem çözme hızı ve yetkinliği ne düzeydedir?

İş ortağının, hızlı çözüm üretebilir düzeyde olması gerekir. Bu yazılımlar spesifik bir alanda çözüm ürettiği için destek talep edildiğinde ulaşılabilir ve çözüm üretebilir olması gerekir. Firmanın çağrıları karşılayan bir destek merkezi ve sizinle yakından ilgilenecek müşteri temsilcisinin olması sizlere avantaj sağlar.