Entegrasyon kelimesi Fransızcadan dilimize geçmiştir. Bütünleşme anlamında kullanılmaktadır. Kelime olarak Entegrasyon, bütünleşmek ya da uyum sağlamak anlamlarında kullanılmaktadır.
Teknik olarak Entegrasyon, dijital cihazların, aynı ya da farklı yazılımların veya sistemlerin birbirleriyle haberleşmesi ve veri alışverişinde bulunması anlamına gelir.
Entegrasyon süreci ise, ilişkide bulunacağınız farklı firmaların ait sistemler ile yazılımlarınızın konuşması için geliştirmeler ve uyarlamalar yapılır. Verilerinde birbirleri ile konuşabilmesi için entegrasyon bağlantılarının kullanılacağı şekilde kayıtların optimize edilmesi gerekir. Bu şekilde birçok bilgi kısa sürelerde birbirlerine transfer olabilir ve iş süreçleri çok hızlanarak verimlilik artar.
Entegrasyon süreci, genellikle yazılım veya sistem entegrasyonu, veri entegrasyonu, iş süreçleri entegrasyonu gibi farklı alanlarda gerçekleştirilebilir.
Bu haberleşme ya da veri alışverişinin birçok yöntemi vardır. Çalışma yöntemi olarak manuel ya da otomatik olabilirler.
Aktarım yöntemi olarak, API, XML Service, Rest Servis gibi sistemleri kullanabilirler.
Veri tipi olarak, SQL, XML, JSON, EXCEL, TEXT gibi teknik yapılar da olabilirler.
Dijitalleşmesinin artması ile aynı ya da farklı platformlardaki veriler, yazılımlar ile aktarılabilir. Entegrasyon sistemlerinin geliştirilmesi ile birlikte, faklı kurumlara ait farklı yazılımlardaki veriler, birbirlerine aktarılabilmektedir. Örneğin, banka hesaplarınızdaki banka hareketleri, otomatik olarak muhasebe sisteminize aktarılabilir ya da muhasebe sisteminize girdiğiniz ödeme emirleri, bankaya iletilir ve banka sistemi tarafından otomatik olarak Havale/EFT işlemleri gerçekleşebilir. Büyük Mağazalardaki, Pazaryerlerindeki ya da kurumsal e-Ticaret sitenizdeki siparişler muhasebe programınıza otomatik olarak aktarılabilir. Sipariş sevkiyatlarınız, Kargo firmalarına bildirilebilir. Gibi birçok konuda entegrasyonlar yapılabilir.